COUNTER-STRIKE VIDEO
 

Adobe Premier

 

 

Fontos, hogy minden codec-et telepits a Premiere installalasa elott, mert ez a resze is kicsit bugos, nem szokta felismerni a kesobb telepitett cuccokat.

Miutan megveszed a programot a boltban 200.000-ert (az eszembe se jut, hogy illegalis uton jutsz hozza) es elinditod, kicsit meg fogsz lepodni, ha meg nem dolgoztal videovago szoftverrel. Nem kell megijedni, minden kezdet nehez.

Elosszor mindent be fogsz allitani, hogy kesobbiekben ne ezzel kelljen vacakolnod, utana elmagyarazom az ablakokat is. Fontos, hogy ha mar meg van nyitva egy project, akkor mar hiaba allitgatsz barmit is, nem veszi figyelembe (bug?).

Indulaskor fel fogja ajanlani, hogy milyen szerkeztesi modban akarsz dolgozni, valasz az A/B editinget (Initial Workspace). Ezek utan beugrik a Load Project Settings ablak. Itt fogjuk letrehozni azokat a beallitasokat, amelyeket kesobb egy gombnyomasra elo tudunk majd varazsolni. Valaszd ki a Custom lehetoseget.

Megjelenik egy parbeszed ablak. Allitsd be ezeket:
-Editing Mode: Video for Winfos
-Timebase: 25
-Time Display: 25 fps Timecode
-Export Video: beikszelve
-Export Audio: beikszelve
-Open When Finished: izles dolga, ha be van ikszelve, exportalas utan megnyitja a sajat video nezojebe (nalam ki van love)

Valts at a Video parbeszed ablakra (lepkedni az ablakok kozott vagy Next gombbal, vagy a legfelso lenyilo menubol tudsz)
Ha latod a Compressor-ban a Divx-et akkor jo, ha nem akkor mehet az uninstall -> registry takaritas -> install szentharomsag.
Ha minden okes, akkor allitsd be ezeket:
-Compressor: Divx 5.02 (vagy Xvid, vagy pl 4-es Divx)
-Frame Size: 640*480 (ha mas felbontasu kepeket csinaltal, akkor ertelemszeruen azt allitsd be)
-Frame Rate: 25
-4:3 Aspect: beikszelve (ezzel a keparannyal dolgozol, ezert egyszerusiti a dolgot. Ha be van love, es beirod a frame ratehez, hogy 800, magatol kiegesziti a masik erteket 600-ra, es igy tovabb)
-Pixel Aspect Ratio: Square Pixels (1.0)

Haladjunk, Audio ful jon. Itt nalam nem latszodik semmi ertelmes codec, pedig fent van a gepemen. Lehet, hogy ez is valami bug, vagy registryt kene buheralnom.
Ehhez viszont nincs kedvem, ezert en ugy szoktam, hogy nem tomoritem a hangot, hanem kesobb atkodolom Virtual Dub-bal. Ezt majd leirom kesobb, nyugalom.
Szoval a bealliasok:
-Rate: 44100 HZ (ennel jobb nem kell, rosszabb viszont lehet)
-Format: 16-bit stereo (meg lehet meg probalkozni a 8-bit stereoval, viszont a mono lehetosegeket hanyagoljuk)
-Compressor: Ha latunk ott Mpeg3-layer vagy pl Lame mp3 codecet, akkor ezek kozul valasszunk 128-192-es bitrattel, ha nincsen, akkor legyen uncompressed, kesobb majd tomoritjuk Virtual Dub-bal
-Interlave: 1 second
-Enhance Rate Conversion: off

Na ha ezzel is vegeztunk, akkor a Keyframe and Rendering-et hagyjuk beken, mert itt csak ilyenekt tudunk kapcsolni, hogy ne kodolja el az effekjeidet, ha meg ezt akarnad, akkor most nem olvasnad ezt a hulye leirast :)

Special Processing ful. Itt tudunk gammat, meg ilyesmit emelni, de ezt is hagyjuk, mert nem minden jelenet szorul ilyesfajta modositasra.

Na, ha ezzel megvagyunk, mentsuk el (save), hogy kesobb gyorsan elo tudjuk hivni. Ha ezzel is megvagyunk, okezzuk le a dolgot, mar csak egy beallitast kell elvegeznunk, es hasznalhatjuk is a programot.
Ez a beallitas pedig:
-Edit -> Preferences -> General and Still Image (nyissuk meg). Itt allitsuk a Default Durationt 1-re.
Keszen vagyunk, kezdhetunk szenvedni a progival :)

Mit is latunk?
Bal oldal felul van a project ablak. Itt fogjuk latni a beimportalt kepeket/snitteket/zeneket. A Premiere megjeloli azokat a fajlokat, amiket mar felhasznaltunk (kis filmszalag ikon a fajl neve mellett), igy kesobb par gombnyomasra el tudjuk majd tuntetni onnan a fel nem hasznalt fajlokat (bele kattintuk jobb egerrel a "bin" reszbe, aztan ranyomunk a removed Unused Clips-re. Nagyon hasznos funkcio).
Az ablak aljan van egy kis ikonsor, ezek kozul ketto fontos. A kuka es a tole balra allo szamarfules papir. Kuka egyertelmu, a szamarfules papir pedig a Create Item. Ha ranyomunk elojon egy kis lenyilo menu, ebbol ketto fontos neked: Create Black Video es a Title. Title a feliratozo plugin (erre majd kiterek kesobb), a Blac Video, pedig letrehoz egy fekete kepet olyan meretben, amit megadtunk a project settingsben (jelen esetben 640*480). Ez nagyon jol jon atfedeseknel es feliratozasnal. Fontos, hogy ide a fajlokat importalni kell, a videokat meg exportalni. Az open, save, etc parancsok magara a projectre vonatkoznak, nem a videora.

Jojjon a monitor. Lehet varialni, hany kepernyo legyen (font kozepen), en egyet hasznalok. Egy kis bibi van ezzel, nem lehet benne latni az effekteket, csak utalast talalunk ra. Ezert minden effektet exporatljunk, nezzunk meg, aztan ha jo hagyjuk, ha nem javistuk. Tobbet nem irok errol, mert nem hiszem, hogy a play, stop, etc gombok barkinek is gondok okoznanak :)

Jobb oldalt vannak a palettak. Mivel ezek teljesen atszabhatoak, ezert csak a fuleket irom le. Ezeket a palettakat a Window lenyilo menuben tudjuk eltuntetni illetve elovarazsolni.

Navigator, info es commands fulek mehetnek a levesbe, nem sok hasznat latjuk.
History ful, itt gyorsabban tudunk visszamenni az idoben, mint ha az Edit -> Undo parancsot hasznalnak (attekinthetobb is)
Transitions, video es audio fulek maguk az effektek, ezeket majd a timeline ablaknal kifejtem.
Az effect control-ban tudjuk allitani az effekteket, ha van variallhato parameteruk.

Na elerkeztunk a Timeline ablakra. Vegul is ez a videogyartas boncasztala (hu, ez azert hasonlat nem? :)
Az ablakban bal oldalt felul latunk egy ikonsort, leirom a legfontosabbakat: (balrol jobbra haladok)
Egy nyilacska. Ezzel tudunk pakolni a video savon. A tole jobbra levo kettot nem szoktam hasznalni, bar meglehet, hogy izgalmas dolgokat tudnak.
Jobb szelso, felul (meg nem mondom mit abrazol az ikon, gyenge a kepzeloerom). Ezzel az eszkozzel tudunk egy snittet darabolni, amiket aztan a progi kulonallo egysegkent kezel. Nagyon hasznos funkcio!
Jobb szelso, alul (tobbit nem hasznalom). Ha tul sok az adott snitt eleje/vege, akkor ezzel tudjuk egyszeruen lenyisszantani. Ha lenyomva tartjuk az ikon folott az egeret, akkor elojon a parja (alapbol a snitt elejet vago eszkoz van beallitva).

Most nezzunk az ikonok ala. Itt latunk ilyen sorokat:
-Video2
-Video1A
-Transition
-Video1B
-Audio1
-Audio2
-Audio3

Nezzuk a sorokat, egyenkent!
Video2: Specialis, csak az ide rakott snitteket es kepeket tehetjuk atlatszova, ezert ezt hagyjuk szabadon a feliratozashoz. Ide ne pakoljunk semmi mast.
Feliratokat a Create Item-re (fent irtam rola) kattintva tudunk gyartani. Erdemes ezt a vegere hagyni, es odatekerni az idosavon, ahova szeretnek tenni a feliratot. A feliratkeszito plugin nagyon egyszeru, aki tudja kezelni a wordot, azt ezt is tudja. Lenyeges, hogy miutan elkeszult a felirat, huzzuk be erre a savra, kattintsunk ra jobb egerrel, majd: Video Options - Transparency. Itt a Key Type-ot allitsd Alpha Channel-re. Ha peldaul Photoshopbol akarunk feliratot gyartani, azt is megtehetjuk, csinaljunk egy atlatszo hatteru kepet a felirattal, majd importaljuk be es a fenti modszerrel tegyuk atlatszova. Premire ismeri a psd formatumot is, akar layerenkent is tudjuk importalni a kepeket.
Ha mozgatni szeretnenk a feliratot, akkor miutan a fentieket megcsinaltuk, jeloljuk ki es nezzunk az Effect Controls fulre. Ott nyomjunk ra a Motion melletti Setupra.
Elojon egy ablak, a lenyeg, hogy a jobb felsoben tudjuk megadni a felirat kezdesi- es vegpontjat. Ha nem akarjuk kepenkent beallitgatni, akkor mentsuk el (Save), es kesobb csak elohozzuk (Load)

Video1A es B. Ide pakoljuk a snitteket. Fontos, hogy az A felsobbrendu, mint a B, azaz ha ket fajl egymasba log es nincs semmi a Transitions soron, akkor automatikusan az A soron levot mutatja ill rendereli. Az itt levo snittekre tudjuk alkalmazni a Video full effektjeit. Csak kivalasztjuk es siman rahuzzuk a snittre.

Transitions: Ide tudjuk rakni az atfedeseket, azaz a Transitions ful tartalmat (micsoda egybeeses nem? :)

Audio1,2,3: egyertelmu, ide huzzuk a hangot/zenet.

Nezzunk kicst jobbra, oda ahol a szamok vannak. Ez folott van egy sarga csik (ha van mar valami a Timeline-on). Ezzel a sarga csikkal tudjuk szabalyozni az exportalt reszt. Ami felett van csik, abbol csinal videot, ami felett nem. Nagyon hasznos dolog, ezzel tudjuk jeletenkent megnezni az effekteket.
Vegezetul meg elmondom, hogy lehet valtoztatni az idokozoket is (jobb eger a szamokra, zoom in & zoom out)
Jobb egerrel meg tudunk hozzaadni video es audio sort is, de nem hiszem, hogy foldi halandonak ez a ketto ill harom nem lenne eleg.

Na vegezetul sok sikert kivanok az elso videod megszerkesztesehez, most kiveszem alolad a toloszeket.

Etnies, 2003.02.06

 

 

nyomtatható verzió
Copyright (C) 2003