CIKKEK
 

SonyEricsson K700i

 

 

Elég sok oldal foglalkozik ezzel a telefonnal, ez is csak egy közülük. A lényegi különbség, hogy itt egy mindennapi felhasználó osztja meg veletek tapasztalatait.

Szinte mindent leszedtem a netről és kipróbáltam, ami idáig elérhető volt (2005.02.22) Az értelmesebb programokat, játékokat, témákat letölthetitek tőlem is, igyekszem az általam kínált tartalomhoz megfelelő támogatást adni. A letöltések mellett kirakom a forrás linkeket is, mert nem biztos, hogy a jövőben is lesz időm frissítgetni, esetleg a saját készítésű témák közül esik majd le egy-egy darab.
Sajnos SonyEricsson K700-ra nem találtam értelmes java programokat, web nézegetőket nem tudtam működésre bírni, angol-magyar szótárat nem találtam, szövegolvasókat meg nem használok. E-mail program alapból van benne, nem is rossz. Sajnos csak symbian telcsikre léteznek értelmes programok, ami nem is baj, végül is ez a jövő. Véleményem szerint 2007-ben nem fog megjelenni telefon normális operációs rendszer nélkül.
Ennyit a bevezetőről, csapjunk bele.

Amikor a telefont vettem, egy árban volt a Nokia 6230-al. A 6230-ban az MMC üt, minden másban a K700 jobb.

Első benyomások

A telefon szép, nagyon jó fogása van, kijelzője hatalmas (220*176 pixel), nagyon szép képet ad (65.000 szín megjelenítésére képes). Gombok masszívak, nem lötyögnek és a telefon tokja is nagyon masszív, valószínűleg a sok alumínium használata miatt. Formatervezés egyik nagy csodája, egyszerűen jól esik kézbe fogni a telefont, minden oldalról jól néz ki. A navigációs "bütyök" jól használható, én pár nap alatt megszoktam, pedig előtte soha nem használtam ilyet, hetente átlagosan csak egyszer nyomok félre. Menüjét szoknom kellett, mert az elmúlt öt évben (2000-2005) csak Nokiáim voltak (szám szerint 11 féle), de csak a speciális beállítások nem voltak számomra egyértelmű helyen, a fontos alapfunkciókat könnyen megtaláltam (telefonkönyv, sms, játékok, médialejátszó, kamera, wap, rádió, fájlkezelő).
Telefonon az első bekapcsoláskor lefut egy telepítő program, ahol azonnal beállíthatjuk a fontos dolgokat, ezt később bármikor előhívhatjuk. Memóriája elég nagy, 41 mega, ide elég sok csengőhang, fénykép, videó, játék elfér, én általában a felét használom ki, igaz rendszeresen mentek a számítógépemre mindent.

Telefonkönyv

Itt találtam az első furcsa dolgokat. Egyik dolog, hogy csak 510 telefonszám menthető el. Igazság szerint ezt nem igazán értettem, hiszen a telefonnak hatalmas memóriája van, miért nem menti oda? Igaz, nem sok olyan ember létezik a földön szerintem, akinek 510 telefonszám nem elég, de azért egy érdekes dolog. Létre lehet hozni csoportokat is, itt viszont találtam egy tényleg nagy butaságot, ugyanis egy csoportba nem tehetünk akárhány embert, ezért nekem pl. létre kellett hoznom két barát csoportot, mert nem fértek bele egybe (egy csoport 15 emberből állhat). Ez azért fontos, mert természetesen lehet emberekhez és csoportokhoz külön csengőhangot és megjelenő képet állítani. Én speciel nem használom ezt a funkciót, de aki igen, azt ez zavarhatja. Egy emberhez öt telefonszámot, egy e-mail és egy honlap címet vehetünk fel, menthetünk hozzá nevet és egyéb kiegészítő információt is.

SMS

Írhatunk összefűzhető sms-t is, ha külön bekapcsoljuk, ez örvendetes dolog, mert láttam sok Nokia modellt, ahol számolni kellett fejben a hátralévő karaktereket, mert nem lehetett kikapcsolni, márpedig nem túl költséghatékony néhány szóért egy újabb sms-t kifizetni, egyszerűbb rövidíteni. Ez a része jól kezelhető, Nokiák után meg kellett szokni, hogy a szóköz nem a 0-ás gomb, hanem a #. Egy hét alatt megszoktam. Az sms vége felé írja ki a jobb felső sarokba a hátralévő karakterek számát (az utolsó 20-nál jelzi), ezt is egy pici hibának érzem. Lekérhetjük az e-mail-eket, én a Freemail-es fiókomat szoktam nézegetni GPRS-el, elég gyors, bár még nem fogadtam csatolt állományt, ezért erről a részről nem tudok igazán nyilatkozni. E-mailt írhatunk is, címet a telefonkönyvből is kiválaszthatjuk. Nagyon könnyen lehet beszúrni speciális jeleket is, érdemes megemlíteni, hogy a smiley-kat a SonyEricsson telefonok képként beszúrják az sms-be, de normális formátumban mennek át más márkájú telefonokra. Nekem tetszett ez a megoldás. Tud T9-et is, soha nem használtam...

Fényképező és kamera

640*480-as fényképeket lehet készíteni, telefonhoz képest elég jó minőségbe. Azért azt leszögeznem, hogy kell neki fény, lehetőleg természetes. Vannak benne előre beállított témák, lehet szépiától kezdve túlexponált képeket csinálni, vagy akár panoráma képet is, én nem igazán használtam ezeket, erre való a számítógépem és a Photoshop :) Tud kiterjesztett 1024*768-as képet is csinálni, de ezt csak a telefon alakítja át, "mindenki hozzon magával még egy pixelt" elven, igazán értelme nincs, ezt is meg lehet csinálni számítógépen, és életlen is lesz tőle a kép. Jpg fájlokat készít, be lehet állítani a minőséget, egyértelműen a legjobbra kell állítani.
Videóra is ezek érvényesek, csak a felbontás kisebb, Q-Cif (176*144 pixel) és Cif (128*96 pixel). Be kell állítani, hogy 100 KB-os vagy végtelen méretű videót akarunk készíteni. A mentett fájl 3gp lesz, ezt elvileg csak a Quicktime-al nézhetjük meg a számítógépen, nekem a Windows Media Player is megmutatta, bár nem szerepel az ismert formátumok között. A telefon képes még lejátszani meg mp4 formátumos videókat is. Van rajta egy lámpa is, nem igazán lehet arra a célra használni, amire kitalálták, bár néha jól jön. Én inkább zseblámpaként használom például unalmas beszámolók alatt ;)
A telefon bal tetején lévő gombbal gyorsan el tudjuk érni a kamerát, érdemes használni. A kamera néhány modellben alapból nem ad hangot, néhányban, ha átállítjuk némára, akkor csöndes. Némelyikben meg sehogy sem, ilyen az enyém is. A szoftver verziójától függ. Ezt a "jobbra, csillag, balra, balra, csillag, balra" kombinációval nézhetjük meg.
Digitális zoomot csak kis felbontásban tudjuk használni, így sok értelme nincs, tipikus parasztvakítás esete.

Gyorsbillentyűk kamerázás közben:
1: felbontás állítása
2: nappali/éjszakai mód között vált.
3: témák között váltás
4: időzítés
5:lámpa ki/be
"bütyök" fel és le: zoomolni lehet vele, ha nem a maximális felbontást használjuk
"bütyök" jobbra és balra: fényképezőgép és kamera között váltás

Hogy mit tud a kamera:

Rádió

Az alapcsomag tartalmaz egy sztereó headset-et, ezzel működik a rádió, ugyanis a zsinórt használja antennaként. A rádiót ki lehet hangosítani és húsz csatorna menthető bele, Budapesten egész jó a vétel

Médialejátszó

Itt lehet videókat és zenéket hallgatni. Ugyan léteznek videókat telefonra átkódoló csapatok, én azért nem néznék meg a telefonomon egy másfél órás filmet, esetleg néhány kis fun videót. Igazából a csengőhangok meghallgatására használom csupán. Van benne hangszínszabályzó, fájllista, de ha nem bővíthető a memóriája, akkor minek?
Az viszont nagyon üt, hogy lehet full mp3 csengőhangokat használni, eszembe se jut polifonikus és midi hangokkal bohóckodni.. Tud wav-ot is, bár nem hiszem, hogy van akkora állat, aki használja, elvégre ez nem egy hi-fi rendszer, semmi értelme. Vodafonos telefonba elvileg csak Live-ról letöltött mp3-t lehet beállítani csengőhangnak, ez megoldható szoftver átírás nélkül, a kiterjesztést kell átírni valamire, sajnos már nem emlékszem mire. Akit érint, nézzen utána. Amúgy sem szabad a pénzed a Vodára költeni, szemét egy cég.

Szórakozás

Itt a játék, hol a játék. :) A telefonnak nagy kijelzője és MIDP JAVA 2.0 ME képes, ezért a legjobb minőségű java játékokat tehetjük a K700-ra. Itt található a Music DJ nevű program is, szerintem a kutyát nem izgatja az mp3 támogatás miatt. Itt található egy nagyon hasznos funkció, hangjegyzet névre hallgat, egy mobil diktafon. Érdemes használni, gyorsabb, mint emlékeztetőt pötyögni.

Szervező

Itt van naptár, szerintem túl részletes emlékeztetőket lehet belerakni, de amúgy jól használható. Sajnos nincs szülinap sablon, mint a Nokiákban. Lehet sima jegyzeteket is készíteni, amihez nem rendelünk időpontot, ez a diktafon funkció alternatívája. Itt lehet megtalálni az ébresztőt is, tudja azt a funkciót, hogy napokat is be lehet jelölni, mikor keltsen reggel. Van még stopper (minek?) és számológép. Van egy Kódmemória funkció, nagyon hasznos, ha sok logint, jelszót, pin-t kell megjegyezned.

Fájlkezelő

Itt vannak egybegyűjtve a képek, videók, hangok, témák, játékok, alkalmazások és egyéb fájlok. Ugyanúgy lehet őket kezelni, mint a szétbontott menüpontokban.

 

Összekötés a számítógéppel

Lehet adatkábelezni, infrázni és bluetooth-ozni. Adatkábelt nem javaslom, mert csak ehhez a telefonhoz lehet használni. Érdemesebb szervizkábelt szerezni (pl. netről rendelni), mert azzal függetleníteni is lehet a telefont a Terminator programmal. Infra elavult, megbízhatatlan, felejtős.
Bluetooth a nyerő, mert platform független, bármihez lehet használni.
Én vettem egy Epox adaptert (10m) ötezerért. SP2-es XP-t használok, ezért csak rádugtam és települt is, gyári drivert nem raktam fel. Beállítottam, hogy keressen bluetooth eszközöket, de előtte a telefonon bekapcsoltam a bluetooth-ot. Gyorsan meglátták egymást, jelszó egyeztetés után szerették is egymást.. Érdemes megkeresni, hogy melyik portot (nálam COM 8) használja, mert a programoknak kézzel kell beállítani.
Ha "összekötöttük" a géppel, akkor arhíválhatjuk a telefonszámokat, sms-ket is. Akár Outlook kontaklistánkat is egyeztethetjük, vagy távvezérelhetjük a számítógépet. Játékokat, csengőhangokat, témákat, képeket, videókat tölthetünk fel s le.
Játékokat és alkalmazásokat csak úgy tehetünk fel, ha egyből a főkönyvtárba töltjük, utána a telefon elrendezi a mentést. Ugyanis a fájlkezelőkkel ezt a két mappát nem látjuk, lehet szándékosan?
Érdemes ezt használni, és nem a sok emeltdíjas sms-t küldözgetni, a jobbágyok pénztárcáját tömve.

 

Etnies, 2005.03.02

 

nyomtatható verzió
Copyright (C) 2003