CIKKEK
 

Nokia 3230

 

 

Régi vágyam teljesült, vettem egy Symbianos telefont. Jelenleg a piacon 2 „normális” Symbianos Nokia van a piacon: 6630 és 3230. Nekem csak utóbbira volt anyagi forrásom, de aki megteheti, az inkább a 6630-at vegye meg, ugyanis abban jobb a processzor, kamera és a hangkeltő chip. Akkor lássuk a telefonról a véleményem

 

 

Kívülről nem látszik, de ez egy felújított 6600. Jobb benne a processzor (20 Mhz-el), kamera (640*480 helyett 1.2 megapixel) és a hangkeltő chip. A hangkeltő chippel ne legyenek álmaink, az előző telefonom (K700) simán odaveri. Nagy butaság volt a Nokiától ez, így soha nem lesz olyan népszerű a telefon, mint amilyennek ők szánták. A bővíthető kártya RS-MMC lett (MMC kártya, csak kisebb méretű és más feszültségű, erre nagyon figyeljünk vásárláskor). Én egy 256mb-os Amzor kártyát vettem bele, tökéletesen működött. Ehhez a telcsihez 128-as kártyát javaslok, ha átlagos felhasználó vagy, hiszen mp3 hallgatására nem igazán alkalmas. Én viszont sokat fotózom és játszom, sok alkalmazást is használok.

A telefon 7-es Symbian operációs rendszert használ, akárcsak a 6600. Ez azért jó, mert az a rengeteg alkalmazás, játék mind elérhető a telefonomon, amit a 6600-ra írtak. Már (2005. nyár) kapható a 6630 is, ami Symbian 8-as operációs rendszert használ, ami miatt sok alkalmazás nem kompatibilis a telefonnal. Természetesen ezeket idővel kijavítják, szerencsére ezt nekem nem kell megvárnom.

 

Akik ismerik a Symbian lényegét, hagyják ki ezt a ki részt. Miért jó a Symbian?
A Symbian vezérli a telefont, ez egy operációs rendszer. Van egy alap magja, ami leírja a telefon alapvető funkcióit, ehhez nem nyúlhatunk, kárt nem tehetünk benne. Ellenben mindenféle programot, játékok feltelepíthetünk, akár az asztali pc-nkre. Szóval nagyon rugalmas a felület a megszokott „menüs” telefonokhoz képest. Hátránya, hogy ugyanazokat az utasításkészleteket használják, ezért lehet rájuk kártékony dolgokat is írni (pl. vírust).
A Symbian multitaskos, azaz egyszerre több programot is tud futtatni, ami között tudunk váltogatni, akárcsak pl. a Windowsban.


Az én telefonom két hét használata során ezekkel bővült:
-Alarm Manager (ébresztő, be lehet állítani, hogy pl. csak munkanapokon kapcsoljon be)
-Autolock (részletesen beállítható billentyűzár)
-FExplorer (fájlkezelő, látja a rejtett könyvtárakat is)
-Devman (Task Manager)
-Appman (hasznos rendszerprogram, nagyon sok funkcióval)

-SlovoEd (angol-magyar szótár)
-Scrnshot (képlopó program)
-Handy Safe (jelszóval védett információk tárolása)
-Kisokos (irányítószám, körzetlistázó program)
-Névnap (mikor lesz, mi a jelentése? Jelezni is tud)
-Indercalculator (DCT kalkulátor, magyar)
-Zseblámpa (nem kapcsol ki a képernyőnk világítása)
-Blzinstapp (N-Gage játéktelepítő)
-Anti-Mosq (szúnyogriasztó hangot bocsát ki)
-ETI Camcoder 2 (egyből aviba készít videót)

-Vsun (Super Nintendo emulátor)
-PicoDrive (Sega Megadrive emulátor)
-Office (Exel, Word)
-Solitarie (pasziánsz)
-Legyen ön is milliomos
-Townsmen (játék)
-Super Miners (játék)
-SonicN (N-Gage játék)
-Rayman 3 (N-gage játék)

 

Szóval ezért érdemes ilyen telefont venni. Természetesen, aki csak telefonálásra és sms írásra használja a telefont, annak fölösleges ekkora kiadásokba vernie magát.
A fenti listában is látható néhány furcsa dolog: „emulátor”. Igen, a telefonunk rendelkezik akkora számító képességgel, hogy régebbi játékkonzolokat utánozzon. A cikk írásának napjáig ilyen emulátorokat találtam (természetesen az emulátorokhoz játékok is vannak)
-Super Nintendo (snes)
-Nintento (nes)
-Sega Megadrive
-Gameboy (gb)
-Gameboy Advance (gba)
-Commodore 64

N-Gage-hez nem kell emulátor, csak egy nagy memória kártya, ugyanis az N-Gage is Symbiant használ (6-osat). Viszont az N-Gage-nek csak 4096 színű a kijelzője (3230: 65536) és nagyobb a belső memóriája, ezért nem tudunk futtatni minden játékot a 3230-on. A játékokat a memória kártyára kell átjuttatni valamilyen eszközzel. Én bluetooth + FExoplorer kombinációt használok, viszont sokan a kártyaolvasóra esküsznek. Aki szeretne e témakörben többet megtudni, használja a Google-t.

A telefonunk nagy hibája a hangkeltő chip, botrányosan szól belőle az mp3. A kijelző színtartománya átlagosnak mondható, ellenben a mérete nagyon nagy. Viszont van egy hibája: porosodik. Szétszedni csak szervizben lehet, 2500 pénz elkérnek érte, hogy kitakarítsák. (becslésem szerint évente egyszer érdemes).
A telefon fogása remek, gombjai nagyon jók, bár a kikapcsoló gombot nagyon eltűntettek, szerintem feleslegesen.

A memória kártya a telefon kikapcsolása nélkül is cserélhető, bár infra és bluetooth is a rendelkezésünkre áll, érdemes használni.

A kamera nagyon jó, szép nagy képet készít remek minőségben, simán hozza egy egyszerű fényképező tudását, persze a zoomot leszámítva.

A telefon és a számítógép szükséges a Nokia PC Suite program használata sajnos, én nagyon nem szeretem. SonyEricsson-hoz annyi programot találtam, Nokiához alig :(

 

 

Összegezve a telefon egy remek belépő szintű Symbianos telefon, akit érdekelt a téma, de nem volt drága telefonokra pénze, annak ajánlott vétel. Akinek kicsit több pénze van, az inkább 6630-at vegyen, aki viszont csak telefonálásra használja a telefonját, az maradjon a menüs telefonoknál.

 

Etnies, 2005.08.05

 

nyomtatható verzió
Copyright (C) 2003