A fedélzeti ágyú

 

XXI kivételével minden tengeralattjárón megtalálható, erről a típusról azért vették le, hogy jelentősen gyorsabb legyen a víz alatt.
Használható ép és megsebzett hajók elsüllyesztéséhez is, egyetlen megkötés van: viharban nem használható. A vihar a játék nyelvén azt jelenti, hogy nagyobb a szél 5 m/s-nál.
Használni kétféle módban lehet:

- manuálisan (te irányítod)

- automatikusan (gép vezérli)

 

Használatához legénységet kell vezérelni az ágyúhoz, lehetőleg minél többet és tapasztaltabbat, mert ezzel megnő a találati pontosság (ha a gép lő) és lecsökken az újra töltési idő.

Kézi használatnál érdemes az UZO-val vagy a támadó periszkóppal ellenőrizni a célpont távolságát. Ez azonban nem szentírás, a hullámzás és a szél befolyásolja a lövés pontosságát. Kézi használatnál csak előre kell görgetnünk az egér görgőjét, majd a kurzor nyilakkal beállítani a távolságot és az irányt, utána a space gomb lenyomásával már tüzelhetünk is. Jobb oldalt lent láthatóak a lőszerek. Hadihajók ellen a páncéltörőt (AP), kereskedők ellen a gyújtólövedéket (HE) érdemes használni. Van még világító lövedék is, nem sokszor veszed hasznát, ugyanis neked inkább rejtőzködnöd kell. :) Itt látható az AA is, ez a légelhárító fegyver lövedéke, fedélzeti ágyúban nem tudod használni.

Automatikus használatnál oda kell vezényelnünk az embereket az ágyúhoz, majd a WO segítségével vezérelni. (ha nincs fent a WO, azt is oda kell irányítanunk)

 

Kétféle ágyú létezik, a kisebb 88 millimétereseket a VII-es, a nagyobb 105 millimétereseket a IX-es hajók kapták. (nem ide tartozik, de a legendás 88-as annyira jó volt, hogy nem csak légvédelmi ágyúként, de páncélvadászként is használták. Később tankokra is felszerelték, hihetetlen sokoldalú fegyver volt. Viszont a tengeralattjárók nem ezt kapták, meg lőszerben sem voltak kompatibilisek a szárazföldi 88-asokkal.)

Nem létezik belőle upgrade, ne is keresd soha.

 

tipp: Érdemes a vízvonalat célozni, nagyon hatékony, bár nem túl látványos.