Rádió Üzenet Érkezett: Ellenséges konvojt észleltek: AM87, haladási irány: Nyugat, Dél-nyugat. Sebesség: 7 csomó.

Kijelölöd az utat, utasítod a navigátort, hogy kövesse a megadott koordinátákat. Kiadod a parancsot: Teljes gőzzel előre.

Útközben gondolatok cikáznak a fejedben. Hány hajó? Milyen hajók? Védik-e rombolók? Légifedezet? Milyen taktikával fogsz támadni? Nappal találkoztok vagy este? Milyen lesz az idő? Felrémlik előtted tanárod, ahogy a katedrán rajzokat mutogat a táblán. Milyen jó kis osztály volt az akadémián. Kár, hogy már sokan elestek, mert rossz taktikát alkalmaztak a konvojok ellen. Te bezzeg kitüntetéssel végeztél, te nem fogsz hibázni…

 

Hogyan támadj meg egy konvojt?

 

Egy konvoj megtámadása nem egyszerű feladat, nem véletlenül fedezték fel újra a szövetségesek. Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás, nem véletlenül. Hiába a sok tonna, a sok hajó, ha nem kerülsz megfelelő pozícióba támadás előtt. ’39-40 között még egyszerű a dolgod, se kísérő rombolók, se fedélzeti ágyúk. Ha ráakadsz egy konvojra, csak lövöd az utolsó lőszerig, aztán irány haza. Ez a gyakorlás időszaka, ezért próbálj minél több módszert alkalmazni. Figyelj arra, hogy később csak akkor lesz esélyed, ha szemből érkezel, ez alól egy kivétel van, ha megvan már az XXI hajód és rossz az idő. Úgyhogy erre ne nagyon számíts, mindig előzd meg a konvojt. 1941-42 után nem fogod tudni az összes hajót elsüllyeszteni, csak akkor, ha van egy kis szerencséd. Próbáld megszokni az érzést, hogy nem lehet mindig mindent kilőni, ne is próbáld később.

Szóval megérkezel szemből. Hogyan próbálkozhatsz? Merőlegesen ráfordulsz a konvoj haladási irányára, és cowboy módjára lövöldözöl befelé. Vagy meglékelsz az elől haladókból egyet-kettőt és beúszol a konvoj közé és használod az első és hátsó vetőcsöveket felváltva, és nagy pusztítást végzel. Ha az előbbi taktikát használod, igyekezz 800 méteren belülről elengedni a torpedókat, különben nagy valószínűséggel nem fogsz eltalálni senkit.

Ha az utóbbi szimpatikus (én ezt szeretem), akkor arra figyelj, hogy olyan helyre ússz, ahonnan több sort tudsz tűz alá venni (általában szétdobja a nagy hajókat a konvojban, hogy nehezebb legyen a dolgod) és ne legyél közelebb 300 méternél az áldozathoz.
Figyelj arra is, hogy ha nem a leglassabb sebességgel haladsz előre és hátra, akkor hamar kiszúrnak, ami később nagy problémát fog okozni, ugyanis a rombolók éhes kutyaként ugranak majd a nyakadba.
Figyelj a periszkópra is, mert azt is könnyen kiszúrják, ha mozogsz akár csak 1 csomóval is.
Tiszta időben akkor is észrevesznek 1000 méteren belülről, ha egy helybe állsz. Szóval a térképen megnézed közel van-e már az ellenfél, ha igen, kinyitod a vetőcsövet (kb. 5 másodpercet spórolsz meg vele, Q billentyű)), felengeded a periszkópot (pgup/pgdn, Ha a control gombot lenyomva tartod, akkor teljesen kiereszti illetve visszahúzza a periszkópot), rögzíted a célpontot és tüzelsz. Ahogy elhagyta a vetőcsövet a torpedó, lehúzod és sunnyogsz.
Mi van akkor, ha észrevettek? Az első szabály: nyugalom.

 

Mit csináljak, ha észrevettek?

 

Ha nincs romboló, akkor lassan helyezkedj mástik pozícióba. Lassan, periszkópot lehúzva.

Ha van romboló, mérd fel, honnan közelít feléd. Próbálj kitérni az irányából, lehetőleg lopakodó üzemmódban. Amíg nem pingelnek, nincs nagy gáz. Ha már rendelkezel elterelő csapdával, nosza, dobj ki egyet. Ha pingelnek, akkor kezdődnek a problémák. Ne reménykedj, meg fog találni a romboló. Ereszkedj 100 méterre vagy mélyebbre (figyelj, hogy nem mindenhol olyan mély a tenger), és folyamatosan kanyarodj, főleg, ha mögéd ért a romboló, mert dobálja a nyakadba az áldást. Mikor elsiklik feletted, dobj ki elterelőt, ha van, utána válts lopakodó üzemmódba és próbálj eltávolodni üldöződtől. Ne aggódj, ha nem jön össze, előbb vagy utóbb a konvoj után fog menni, elvégre az a dolga, hogy védje. Ha rendelkezel célkövető torpedóval, azt is megpróbálhatod, hogy elengeded magad fölött, gyorsan periszkóp mélységre emelkedsz és megpróbálod kilőni. Zaukönig I-el ez általában szokott sikerülni.

 

Hogyan süllyesszek el egy hajót?

 

Alapvetően két módszer létezik. A halacskát vagy mágneses és ütközéses-, vagy sima ütközéses gyújtásra állítod. Mi is ez a kettő?

Az ütközéses egyértelmű, ha megfelelő szögben csapódik a hajó falába, felrobban. A mágneses érzékeli, ha fém van felette és beindul a detonáció.

Ütközésest akkor érdemes használni, ha a torpedó és a hajó iránya megközelítőleg 90 fokot zár be. Olyan 70-110 fokig még szokott működni ez a gyújtás típus, de ezt majd úgy is kitapasztalod. Ezzel a módszerrel lehet precíz lövést is elereszteni, de ezt majd később.

A mágneses gyújtás akkor jó, ha nem ideális a szög, vagy ha át a kiszemelt hajót takarja egy másik. (ha kinéztél magadnak egy kövér T3-at és egy small merchant útban van, egyszerűen átlövöd alatta a torpedót). Ezt úgy kell használni, hogy a kiszemelt célpontot megkeresed a kézikönyvben (célzó periszkópban a jobb felső noteszen a hajó nevére kattintasz) és megnézed a merülését. Beállítod a mélységjelzőn a kb. 1 méterrel nagyobb érteket és elereszted.
Viharban sokszor előfordul, hogy kiugrik a vízből a halacska, és felrobban. Ezt úgy tudod elkerülni, hogy ha nagyon hullámos a tenger, akkor rádobsz még 2-3 métert, a célponttól függően.
Most lássuk a precíz lövést. Ezt akkor tudod alkalmazni, hogy a gyroszög 355-015 között van (közel derékszögben kell helyezkedned a kiszemelt célpont haladási irányára), és 300-1000 méteren belül vagy. 600 méternél távolabbról kicsi az esélye, hogy jó helyen fog célba érni a torpedód, érdemesebb 300-500 méterről próbálkozni ezzel.
Mi kell még ezen kívül? Meg kell keresni a hajót a kézikönyvben, és várni, hogy bekerüljön a megfelelő szögbe a hajó. Ha beér, megjelennek a hajó alján kis kockák, amit egérrel ki kell jelölni, majd kiadni a tűzparancsot. Célozni lehet a kormánylapátot (nem tud fordulni a hajó), a gépházat (leáll a hajó), üzemanyag tartályt (felrobban a hajó, mindig ezt próbáld lőni), rakteret (ez tanker hajóknál érdemes lőni, gyúlékony anyagot szállítanak :D )

Egyszerre nem csak egy torpedót ereszthetsz el, van lehetőség „multi-shootra”. Ehhez annyit kell tenned, hogy a pisztoly kapcsolót átállítod, utána kiválasztod, hogy melyik csövek tüzeljenek. Ezt a módszert nagyobb hadihajók ellen érdemes használni, ők ritkán elégszenek meg 2-3 találattal, igénylik a törődést :)

 

Most lássuk a térképet

Mélységmérő: Itt tudod beállítani, hogy a torpedó milyen mélységben ússzon.

Sebesség: Ha gőz meghajtású torpedót használsz, be tudod állítani a sebességét. Minél gyorsabb, annál rövidebb utat tud megtenni.

Elsütés: Itt tudod beállítani, hogy ütődéses(I) vagy mágneses(M) robbanást akarsz.

Név nélküli kapcsoló: Itt tudod beállítani, hogy sima(T) vagy sorozat(S) lövést szeretnél leadni.

Vetőcső: Itt tudod kiválasztani, hogy melyik vetőcsöve(ke)t szeretnéd használni .

Gyroszög: Ennek kell 355-015 közé esni, hogy tudj „precíz lövést” leadni.

Sebesség: A befogott hajó sebessége.

Távolság: A befogott hajó távolsága.

Bezárt szög: A befogott hajó irányszöge.

Irány: A befogott hajó iránya.