A térkép

 

Valószínűleg ezt a képernyőt fogod a legtöbbet látni játék közben, s ennek két oka van:

-itt lehet a maximálisra állítani az idő gyorsítást (+ és – gombok a numerikus billentyűzeten)

-itt fogod megtervezni az útvonalat és a támadásokat

 

Ha a realizmusnál be van kapcsolva, hogy berajzolja neked az információkat a térképre, akkor ez lesz a kulcs a tonna bányához is.
A térkép használásához szükséges eszközöket fent, jobb oldalon találod meg. Lássuk ezeket:


A nagyitóval tudsz a térképen nagyítani és távolítani (az egér görgője is erre való), azt hiszem használatuk nem igényel különösebb oktatást :)
Ha teljesen bele nagyítasz, akkor a kockák helyett hajótesteket rajzol, csatában érdemes ezt a nézetet használni.


A vonalzóval (ez is milyen meglepő) tudsz egyenes vonalat húzni. Ezt használhatod, az ellenséges hajók és konvojok haladási irányának berajzolására.
Hasznos még a konvoj sorainak megrajzolására, ha a „beúszos, rambózos szerintem ” taktikát használod.
Távmérésre is szolgál, ha a körzővel már megvan a hajó útvonala, akkor a vonalzóval érdemes behúzni a kör sugarától (tehát a hajó irányvonalától) kiindulva egy bizonyos távolságot (~600 - 800 méter), lehetőleg 90 fokra a sugártól. Ekkor megkapod a tökéletes tüzelési pozíciót. Konvojok esetén hasznos több vonalat húzni az ideális tüzelési táv meghatározásához, ha esetleg menni kell előrébb, vagy hátrébb.


A háromszöggel tudod megrajzolni az útvonaltervet, amelynek követésére lehet ösztökélni a navigátort (vagy az ikonjára kattintva, vagy simán jobb egeret nyomsz). A megrajzolt útvonalat lehet módosítani, egyszerűen ráviszed az egyik kijelölt pontra és a bal egérgombot lenyomva áthelyezed máshova. Ha ilyenkor újra bal egeret nyomsz, a többi koordinátát törli, ez is nagyon hasznos dolog.


Körző. A legmegfelelőbb céleszköz a hajók irányának megrajzolására, szimplán le kell szúrni a hajó mögé, és áthúzni rajta. Ha addig húzod, míg a kör érinti a hajód, akkor a távolság megvan, mert a sugár végén kiírja a távolságot a kezdőponttól . A sugár elejére (kör középpontja) egyszer kattintva lehet az egész kört ide-oda vinni. A sugár végpontjára kattintva pedig a kör sugarának hosszát és irányát lehet változtatni.


Ceruza. Jeleket tehetsz le a térképre vele. Kihegyezni szerencsére nem kell.


Radír. Nem írom le mire jó. Találd ki.


Szuper radír. Minden bejegyzést töröl a térképről, kivétel az útvonal tervet.

 

 

Kiveséztük az eszközhasználatot, haladjunk tovább. A térképet mozgatni a bal egér gomb lenyomásával, vagy a kurzor nyilakkal tudod. Alternatív módszer még, hogy kitolod az egeret a térkép szélére, ez azonban kicsit bugos a beugró menük miatt.

 

A térkép területekre van osztva, amelyeket betűkkel jelöl. A területek is fel vannak osztva zónákra, ezeket számokkal jelöli.
Tehát, ha azt írja a gép, hogy AM17-ben kell járőröznöd, akkor távolítasz a térképen, míg meg nem jelennek a betűk. Beállítod, hogy az AM terület legyen középen és bele nagyítasz, ezek után megjelennek a számok.

 

Ha a realizmusnál nem kapcsolod ki, akkor ide rajzolja be a szonár és radar kapcsolatokat is. Berajzolja a TDC képernyőre is, de azt csak akkor érdemes használni, ha 2000 méternél közelebb van, mert a sok műszer szinte mindent kitakar.
Ha a hajó látótávolságon belül van és rákattintasz bal egérrel, kiírja a hajó típusát, irányát, sebességét. Az összes hajó információja elérhető, feltéve, ha mindegyikre rákattintasz TDC térképen, és utána visszaváltasz navigációs térképre.

 

Nem a térképhez tartozik, de itt írom le az üzemanyag fogyasztást. Ha a leglassabb sebességgel haladsz, akkor spórolsz az üzemanyaggal, tehát a nagy utakat lassan érdemes megtenni. Üldözni persze lehet maximális sebességgel, de ilyenkor a motorok nyakalják a dízelt.

 

Tipp:

CTRL+bal klikk és a kurzor helyére teszi a hajót. Nagyon hasznos.